Vårt första Femmegineering Live!

Malmö | 28 maj, 2021

Den 28:e maj sände vi vårt första Femmegineering Live. I talkshowen som leddes av Susanna Dzamic, fick vi möta en rad spännande gäster som tillsammans diskuterade hur teknikbranschen och utbildningarna ska kunna locka fler kvinnor och jämna ut obalansen. Läs mer om vår programledare och gästerna nedan:

Susanna Dzamic

Femmegineering Live's programledare och moderator, Susanna Dzamic!
Susanna är radioprofil, programledare, krönikör, manusförfattare, föreläsare och allmän mångsysslare inom media som med över 25 års erfarenhet har stenkoll på allt som rör direktsändningar och hur man leder samtal. Till vardags hör ni henne i P1 där hon tillsammans med Kalle Lind leder Fredag i P1.

AMANDA AXELSSON


Amanda studerar till Civilingenjör i Teknisk Fysik på Lunds Tekniska Högskola, och ni kanske även känner igen henne från hennes Youtubekanal, eller hennes blogg för @womengineer där hon bloggar om sitt liv som ingenjörsstudent. Amanda är även medgrundare till Girls in STEM, @girlsinstem.se, en ideell förening hon startade tillsammans några vänner under gymnasietiden. Girls in STEM vill agera som ett nätverk för unga tjejer som är intresserade av teknik och naturvetenskap och vill, precis som vi, jämna ut obalansen som finns på utbildningarna och i branschen.

ANNIKA OLSSON

Annika är sedan årsskiftet rektor på Lunds Tekniska Högskola, utbildad civilingenjör, samt professor i förpackningslogistik. Hur förpackningar utformas på smartast sätt har hon dessutom lång erfarenhet av från TetraPak där hon tidigare arbetat som produktchef. Innan rollen som rektor på LTH var hon rektor för Campus Helsingborg och när Helsingborgs Dagblad listade nordvästra Skånes 100 mest inflytelserika personer hamnade Annika på en femteplats!

KARIN EBBINGHAUS

Karin har jobbat 18 år som affärsjurist i såväl Sverige som utomlands. Viljan att bidra till att förbättra världen tog Karin till Almi Invest GreenTech där hon hjälpte klimatvänliga startup:s med investeringar. Det var där hon kom i kontakt med Elonroad. Hon blev helt tagen av deras idé och vision och nu är Karin VD för detta som många menar är ett av Sveriges mest spännande och innovativa tech-bolag. Karin brinner för smarta, gröna lösningar men har även ett gediget engagemang när det gäller att hitta lösningarna för ett mer jämställt samhälle.

UNA TELLHED

Una är Fil Dr. och universitetslektor vid Institutionen för psykologi på Lunds universitet. Hon är också projektledare för forskargruppen PROGS (Psyhological Research On Gender Segregation) som utreder hur socialpsykologiska beteenden kan vara förklaringar till den könssegregering som finns på arbetsmarknaden. Deras senaste projekt heter ”Klart du kan koda!” och undersöker barns syn på teknik och hoppas öka särskilt flickors intresse och kompetenstro inom området.

Torgny Roxå

Torgny är universitetslektor och pedagogisk utvecklare vid LTHs pedagogiska stöd- och utvecklingsenhet som ingår i Centre for Engineering Education. Han brinner för och bedriver forskning kring hur undervisningstraditioner inom högre utbildning uppstår och hur de utvecklas. Hur kan de tekniska utbildningarna utvecklas gällande organisationsstruktur och kultur för att locka fler kvinnor?

Qamar Happoush

Qamar är utbildad civilingenjör och kom till Sverige från Syrien 2015. Hon lärde sig snabbt svenska och fick därefter jobb som ingenjör på byggnadsfirman Otto Magnusson. Hon upptäckte dock snart att många facktermer på svenska inte fanns översatta till varken engelska eller arabiska, vilket är ett stort problem när det kommer till kommunikationen inom olika projekt. Qamar bestämde sig för att lösa problemet och tog därför fram Bygglexikon, en gedigen databas där fler än 3000 facktermer finns översatta och som ständigt uppdateras, allt för att fler ska få möjlighet att ta sig in i branschen och på så sätt öka mångfalden och jämställdheten.

 

Följ oss i våra sociala kanaler för att inte missa några uppdateringar, där finns även mer information om Femmegineering och hur du gör om du vill vara med och bidra till det här viktiga arbetet!