Kvinnliga Pionjärer – Margaret Hamilton

Femmegineering vill gärna uppmärksamma några av teknikhistoriens pionjärer. De kvinnor som har banat väg och sett till att förändring skett. De som tagit plats och visat att kvinnor kan spela minst lika stora roller som män i teknikens värld.

Först ut är Margaret Hamilton. 

Margaret Hamilton föddes 1936 och är en amerikansk matematiker, datorforskare och systemvetare. Vid 24 års ålder börjar Hamilton arbeta som programmerare vid MIT, Massachusetts Institute of Technology. År 1928 börjar hon på ett MIT-laboratorium som nyligen fått ett kontrakt med NASA, med uppdraget att ta fram programvara som ska användas i arbetet med att skicka människor till månen. Detta projekt får namnet Apolloprogrammet.

Margaret Hamilton blir inte bara den första kvinnan som anställs till Apolloprogrammet, utan även den första programmeraren och hon möts av skepsis från de andra ingenjörerna då programmering inte anses lika vetenskapligt eller tekniskt som hårdvarukonstruktion. Hamilton är dock envis, hon myntar begreppet "software engineering" och får snart erkännande från sina kollegor för sina komplexa system. Efter ett år på Apolloprogrammet befordras Margaret Hamilton till chef för Software Engineering Division, och mjukvarukonstruktion innehar nu samma tyngd som hårdvarukonstruktion. Hamilton och hennes avdelning får i uppdrag att koda och testa programmen som ska få astronauterna till rymden och hem igen. Hamiltons system blev avgörande för Apolloprogrammets framgång.

Under Apollo 11-uppdraget den 20 juli 1969 kunde Hamilton tillsammans med sina kolleger förhindra att den första månlandningen avbröts, allt tack vare deras mjukvara. NASA använde sedan Hamiltons program på alla sex månlandningar fram till 1972. Den 22 november 2016 tar Hamilton emot Medal of Freedom för sina insatser i Apolloprogrammet. Apollo-astronauterna landade visserligen på månen, men det var Margaret Hamilton som tog dem dit och hem.

Har du någon kvinnlig pionjär eller förebild som du inspireras av? Berätta för oss i kommentarerna!

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer att revideras av webbplatsen om det behövs.

Avbryt