Tro på att du kan, annars kan du alltid lära dig

Jag tog examen i våras. Bakom mig lämnade jag en civilingenjörsutbildning på fem år som innehöll högt tempo, svår matematik och rätt många studietimmar i veckan. Men det visade sig att allt det utmanande också var väldigt roligt.

Jag är nyss fyllda 26 år och har tillbringat de senaste fem åren i Linköping där jag studerade på Linköpings universitet. I våras tog jag examen som civilingenjör inom energi-miljö-management och påbörjade nyligen min anställning på Sigma Industry. Jag har just nu uppdrag på E.ON Energidistribution där jag arbetar med miljöfrågor för utbyggnad och ombyggnad av lokalnätet. Att arbeta med tekniska lösningar för att minska vår miljöpåverkan tror jag är en mycket viktig del och det gläder mig att få arbeta med just det.

Min barndom tillbringade jag i Göteborg omgiven av en släkt fylld av yrkesverksamma lärare. Själv var jag lite osäker på vad jag ville arbeta med när det var dags att välja gymnasium, så jag valde den breda natur/natur-linjen för att hålla många dörrar öppna. Efter studenten var jag fortfarande osäker, så jag åkte till Norge för att jobba som skidlärare.

Efter två år i Norge kände jag att det var dags för att vidareutbilda mig. Jag letade efter en utbildning som inkluderade teknik, matematik och natur, eftersom det är tre ämnen jag tycker om. Jag hittade till civilingenjörsprogrammet i Linköping och sökte. Osäker på om utbildningen skulle vara något för mig sökte jag ändå med inställningen ”vi får väl se”. Allt behöver inte vara så självklart från start.

När jag började universitet blev det något av en kickstart och det var rätt mycket plugg i början. Jag upplevde att intensiteten avtog under åren, eller så var det helt enkelt jag som vande mig och hittade min egen takt och studieteknik. Utbildningen och tillhörande kurser var roligare än vad jag hade förväntat mig, trots att det stundom var utmanande. Matematiken tänker nog många ska vara supersvår, och de har delvis rätt, den är svår. Men man lär sig och har man ett intresse för ämnet, eller utbildningen i sin helhet, så är det klart att man klarar av det.

I min klass var vi fler tjejer än killar. Jag vet inte exakt vad det beror på, kanske att just miljö- och hållbarhetsfrågor engagerar fler tjejer än killar. I grund och botten kan jag tänka mig att det är just orden som avgör. Maskinteknik låter mer hårt, medan hållbarhet istället kan uppfattas som ett mjukare ord. Faktum är att båda utbildningarna innehåller så mycket mer än vad just dessa ord antyder. Utgå från dina intressen och vad du faktiskt vill bidra med i arbetslivet, välj sedan utbildning baserat på det. Låt inte namnen på utbildningarna styra ditt val.

Min upplevelse har aldrig varit att jag behandlats annorlunda på grund av att jag är tjej. Jag vet att Linköpings universitet arbetar med jämställdhets- och inkluderingsfrågor. Bland annat fick jag gå en genuskurs för att få undervisa i matematik för studenter i årskurserna under mig på universitet. Inte heller ute i arbetslivet har jag upplevt någon större särbehandling. På min nuvarande arbetsplats behöver vi emellanåt ha elsäkerhetskläder på oss och alla storlekar är anpassade för större personer, vilka jag antar är män. Det känns lite typiskt, men i övrigt har jag inte reagerat på något.

Till dig som är nyfiken på en ingenjörsutbildning, men känner dig osäker på om du skulle klara av det vill jag bara säga – du kan så mycket mer än vad du tror. Försök att ha en prestigelös attityd och ta hjälp om du är osäker på något. Det finns alltid folk att fråga: klasskamrater, äldre studenter och mattestugor som erbjuder gratis mattestöd.

Det handlar om att vara motiverad och utveckla en bra studieteknik. Avsätt bestämd tid att plugga på. Jag studerade nästan alltid åtta timmar om dagen måndag till fredag. Glöm inte bort att ta pauser och hitta dina egna energikällor. Återhämtningen är jätteviktig för att orka fokusera och lära sig nya saker. Nyckeln är att hitta en struktur som passar dig, då blir det både enklare och roligare. Och kom ihåg, är det något du inte kan så kan du alltid lära dig det.

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer att revideras av webbplatsen om det behövs.

Avbryt