Eftertraktad bristvara

Om Femmegineering

Vi vill skapa en plats där kvinnliga förebilder inom teknik- och ingenjörsyrken lyfts fram och får dela med sig av sina erfarenheter till tjejer som vill eller som redan utbildar sig inom dessa yrken. Femmegineering vill också bidra till att höja statusen på att vara tjej i ett tekniskt program och stötta dem i deras val av utbildning.

Genom att bidra till en förhöjd status av de som läser på teknisk högskola vill vi få tjejer som läser på tekniska utbildningar att känna en större tillhörighet och bli mer positivt inställda till utbildningen och sin framtida karriär. Detta vill vi ska sprida sig ner till yngre tjejer som ska få höra fler positiva omdömen om de tekniska utbildningarna. Och på så sätt ska bidra till att fler tjejer söker till teknikutbildningar och på lång sikt därmed göra situationen mer jämställd.

VI VILL HÖRA DIN HISTORIA!

Är du tjej och läser eller har precis läst en teknisk utbildning på högskola eller universitet? Då vill vi höra mer om din studietid, varför valde du just det programmet? Hur ser du på att det är så få tjejer på tekniska utbildningar? Vad har du för tankar om framtiden? Och framförallt, har du några tips eller förslag på förbättring att dela med dig av?

Vi skulle vilja att du gör vår enkät, där dina svar blir underlaget för vårt arbete under året med att hjälpa till att uppmärksamma framtida kvinnliga ingenjörer, femmegineers. Jobbar du redan som ingenjör inom teknikyrkena är du mer än välkommen att höra av dig till oss för att berätta mer om hur det är att jobba i en bransch där de flesta är män. Och om du har några tankar om hur vi kan inspirera fler tjejer att söka till de tekniska programmen.

En bransch med behov

Det finns idag ett mycket stort behov av tekniker och ingenjörer. Ett behov som gör att studenter på tekniska högskole- och universitetsutbildningar i stort sett är garanterade jobb direkt efter de tagit sin examen. Du som högskoleutbildad ingenjör är mycket attraktiv på arbetsmarknaden. Och eftersom bolagen och dina framtida arbetsgivare är väl medvetna om hur viktigt det är att vara jämnt representerade av hela befolkningen, så är kvinnliga ingenjörer extra eftertraktade. För ni är en bristvara. Av alla de som tar examen varje år, är det bara 10 procent som är tjejer.

En nedslående siffra men en siffra som gör tjejerna till rariteter i en bransch där bolagen kommer göra allt för att se till att du vill jobba hos just dem. För de vet att du kommer att bidra med egenskaper och ett synsätt som de saknar eller har på tok för lite av.

Hall of Femme – Bli en del av vårt inspirerande gäng

För att uppmärksamma kvinnor i tech-världen kommer vi under året, samla inspirerande profiler, som antingen studerar eller är verksamma inom branschen, i vår Hall of Femme. Här får vi ta del av deras tankar, erfarenheter och drömmar om framtiden.

Hall of Femme är bland annat vår blogg där vi kommer att publicera inlägg skrivna av tjejer som studerar på teknisk högskola i Sverige men även av tjejer som går teknikutbildning i andra länder. Hur ser situationen ut där, är den lika obalanserad? På bloggen kommer du också att kunna läsa inlägg av kvinnor som redan är yrkesverksamma inom teknikyrkena. Kanske blir det även inlägg av killar som ger sin syn på den skeva könsfördelningen.

Vi är väldigt nyfikna på att få höra din historia om hur du ser på utbildning, karriär och annat som har med kvinnor i tech att göra. Och vill du vara med, göra din röst hörd och skriva ett blogginlägg så är det bara att ta kontakt med oss på info@femmegineering.se. Du får skriva om vad du vill, eller så väljer du från vår ämnesbank som du får av oss när du mejlat oss.