Kvinnliga Pionjärer – Mary W. Jackson

Nästa pionjär vi vill lyfta fram är Mary W Jackson som föddes 1921 och var en amerikansk matematiker och rymdingenjör.

Jackson inledde sin karriär som matematiklärare på high school, men hann med flera olika yrken innan hon 1951 anställdes som mänsklig räknare vid National Advisory Committee for Aeronautics, NACA, det som sedermera skulle bli det som vi idag känner som NASA. När Mary W Jackson började sin anställning gällde fortfarande Jim Crow-lagarna i Virginia där NACA hade sitt säte. Dessa lagar innebar att afroamerikanska anställda inte tilläts jobba, äta eller använda samma toaletter som sina vita kollegor, vilket gjorde att afroamerikanska anställda fick en egen avdelning, West Area Computing. Här arbetade hon tillsammans med flera andra framstående afroamerikanska kvinnliga matematiker, bland annat Dorothy Vaughan och Katherine Johnson.

År 1953 fick hon erbjudande om att börja arbeta för ingenjören Kazimierz Czarnecki med en ny vindtunnel som en del av rymdprogrammet. Czarnecki uppmanade henne att vidareutbilda sig till ingenjör och Jackson, som sedan sin anställning kämpat för att kvinnor och afroamerikaner skulle få fler rättigheter, lyckades övertyga University of Virginia att tillåta henne att ta kvällskurser för att kunna bli ingenjör, trots att dessa var förbjudna för afroamerikaner.

1958 blev tillslut Mary W Jackson NASA:s första afroamerikanska kvinnliga ingenjör. Tillsammans med sina kvinnliga kollegor bidrog hon till att USA vann rymdkapplöningen, något som skildras i boken Dolda tillgångar och i filmen med samma namn. Mary W Jackson jobbade med rymdprogrammet fram till sin pension. Genom sin karriär fortsatte hon engagerade sig för att fler kvinnor och minoriteter skulle få chansen inom ingenjörs- och teknikbranschen.

I februari i år döptes NASA:s högkvarter i Washington, D.C. om till Mary W. Jackson NASA Headquarters för att hedra hennes minne och betydelse för det amerikanska rymdprogrammet.

Har du någon historisk pionjär som du inspireras av?

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer att revideras av webbplatsen om det behövs.

Avbryt