Allt runt omkring oss kan beskrivas med matematik

På bondgården i Vallentuna pågår arbetet varje dag hela veckan, från tidig morgon till sen kväll. Här växte jag upp med mamma, pappa, två systrar, hästar, höns, kor, katter och hundar. I sex generationer har vi drivit gården och intresset för djurhållning och matproduktion verkar etsat i genetiken. Jag borde kanske ha blivit bonde jag med, men istället hamnade jag någon helt annanstans.

Min höga arbetsmoral och min vilja att prestera verkar jag ha ärvt från mina föräldrar och deras hårda arbete på gården. Däremot har deras arbete även fått mig att inse att jag inte vill slita på en bondgård. Jag är helt enkelt inte lika intresserad för att kunna bära det tunga ansvaret som djurhållning, jordbruk och matproduktion innebär. Jag började istället intressera mig för människor och läste beteendevetenskap i gymnasiet. Efter gymnasiet arbetade jag både på förskola och skola, men insåg ganska snabbt att det inte riktigt passade mig att jobba med människor på det sättet. Det roliga var inte att undervisa eller leka med barnen, det var att bygga och skapa.

När jag insåg att varken bonde eller lärare var yrken för mig tog jag mig en funderare på vad jag ville med livet. Det enda jag visste var att jag gillade teknik. Att kunna frambringa rörelse hos föremål med hjälp av endast några kablar och en motor. Robotar till exempel fascinerade mig mycket. Jag bestämde mig för att läsa ett basår på KTH. Matte, kemi och fysik - ämnen som alltid har låtit mindre lockande, men som plötsligt var kul. Jag förstod där och då att allt runt omkring oss kan beskrivas med matematik, det var som en uppenbarelse.

Med min nyfunna kärlek för naturämnena och matematik tog jag nästa steg på vägen mot mitt framtida yrke. Jag sökte till KTH och maskinteknikprogrammet där mekatronik ingick och det har känts 100 % rätt ända från start!

Under mina studieår har jag aldrig upplevt någon diskriminering, jag har åtminstone inte tänkt på det. KTH och speciellt maskinsektionen har arbetat mycket med jämställdhetsfrågor för att skapa en jämlik studiemiljö med samma förutsättningar för tjejer och killar. Precis i början av utbildningen hade vi en föreläsning och en workshop som berörde just det här ämnet. Förmodligen för att göra oss medvetna om att skolledningen tar dessa frågor på allvar och inte accepterar särbehandling eller diskriminering.

I grupparbeten och projekt under skolgången har jag inte heller upplevt någon obalans mellan tjejer och killar. Jag har inte heller hört klumpiga eller opassande kommentarer från lärare. Jag har faktiskt haft en väldigt trevlig och smärtfri skolgång ur det hänseendet.

Om du funderar på att söka ett tekniskt program säger jag bara en sak: gör det, du kommer inte att ångra dig. Om du har intresset så kommer du klara av det. Tentor kan skrivas om och om igen, i alla fall på KTH. När du väl får godkänt så är du godkänd. Det är nästan ingen som kommer se tillbaka på din tentahistorik.

Du behöver alltså inte vara orolig över att du inte ska klara det, även fast du inte är värsta mattesnillet. Om du har klarat en flerårig utbildning på KTH eller annan teknisk högskola så är du programmerad för att kunna lösa problem, du har kapacitet att lära dig nya saker och du kan anamma nya tankar och ny teknik på kort tid. Det är detta som arbetsgivaren bryr sig om och det är just det som jag tänker att en civilingenjörsexamen står för. Om du vill bidra till att forma framtiden och driva tekniken framåt så tveka inte – sök till en ingenjörsutbildning!

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer att revideras av webbplatsen om det behövs.

Avbryt