En ingenjör måste inte jobba med teknik

Vi fick möjlighet att ställa några frågor till Sanna Alladin. Hon är 29 år och jobbar som projektledare i industribranschen. Sanna har en civilingenjörsexamen i industriell ekonomi från Linköpings universitet, 2018. När hon inte jobbar tycker hon om att resa, dansa, se på film och serier, läsa en bok och gå en match på padelbanan.

 

Var ni färre kvinnor på din utbildning och påverkade det dig på något sätt?

När jag gick i skolan var industriell ekonomi en av dom ingenjörslinjer som hade flest tjejer jämfört med andra. Men vi var trots det fortfarande färre tjejer än killar. Just i min klass var vi dock rätt många tjejer, så jag kände inte av obalansen lika mycket som många andra kanske gjorde.

 

Hur ser det ut på din arbetsplats, skulle du säga att den är jämställd?

Jag jobbar inom industrisektorn som är mansdominerad, så även på min arbetsplats är vi färre kvinnor än män. Vi är ca. 25 - 30 % kvinnor, men det arbetas aktivt med att öka den siffran.

 

Vilken är den största myten om en karriär i ingenjörs- och teknikbranschen?

För mig har den största myten varit att man som ingenjör måste jobba med just teknik, eller att man måste ha ett stort teknikintresse. Som projektledare är min huvudsakliga uppgift att hantera människor och mitt team. Tekniken eller produkten har självklart en del i det hela men det finns tjänster/företag där det söks ingenjörer till tjänster som inte alls är speciellt ”teknik-tunga”. Valmöjligheterna efter en ingenjörsutbildning är många och det är en enorm bredd på vad man kan jobba med.

 

Vad skulle du ge för råd till ditt 15-åriga jag om val av utbildning och karriär?

Lås inte in dig för tidigt på vad du tror att du vill jobba med i framtiden. Fundera ut ordentligt vad du värderar och tycker är roligt och vad som skulle kunna vara ett bra val för dig.

 

Har du några tips eller råd till de som läser på ingenjörs- eller teknikutbildning idag?

Passa på att njuta! Jag vet att det för många är en stor stress och oro kring tentorna, att få ”bra” sommarjobb, framtid m.m. Men försök leva i nuet också. Självklart ska studierna prioriteras, men att stressa inför framtiden och jobb för tidigt är bara onödigt. Jobba ska du göra resten av livet, så njut av studietiden!

 

Vad tror du är nyckeln till en mer jämställd teknikbransch?

Att lyfta upp kvinnor inom branschen och inspirera unga tjejer till att välja en ingenjörs- eller teknikutbildning. Ju fler kvinnor som tar examen och kommer ut på arbetsmarknaden och till teknikbranschen desto bättre! På så sätt kommer förhoppningsvis klyftan minskas och vi kan uppnå jämställdhet.

 

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer att revideras av webbplatsen om det behövs.

Avbryt