Med erfarenheter bygger du något stort inom dig

Mitt namn är Emma och jag är en 28-årig datorspelande civilingenjör från Norrköping. Att jag valde en teknisk utbildning kan lite förenklat förklaras av att jag ville gå en utbildning där man slapp läsa språk. Därför blev det teknik på gymnasiet och sen vidare till Linköpings universitet där jag läste maskinteknik med en Master i hydraulik/mekatronik. Efter några år på en internationell erfarenhetsresa är jag nu tillbaka i Norrköping och jobbar, sedan våren 2020, som konsult på Sigma Industry East North i Linköping.

När jag gick på gymnasiet var vi inte jättemånga tjejer i min klass och när jag, efter ettan, skulle välja inriktningen blev det mot CAD. Då var jag plötsligt den enda tjejen i min klass, då de andra tjejerna valde andra inriktningar för år två och tre. Även om det var tråkigt att vara ensam tjej så har jag alltid jobbat bra ihop med män och känner att jag har lärt mig mycket av att vara en del av grabbgänget. Då jag hela tiden haft mitt tjejgäng med barndomskompisar så har jag fått en inblick i båda "världarna". Jag har lärt mig mycket om hur tankegångarna går och hur mycket som skiljer män och kvinnor i den åldern. Både i mognadsgrad och i hur man hanterar olika situationer, t.ex. stress och förväntningar, som kommer från skolan.

På universitetet kämpade jag mig till en civilingenjörsexamen i maskinteknik med inriktning mekatronik. Även här var det stor överrepresentation av män i klassen, men jag kände ändå aldrig att det var ett problem. ”Kämpandet” hade inte något med att vi var få kvinnor att göra, utan mer att det var tunga tekniska ämnen att klara sig igenom. Men det finns också så mycket roliga erfarenheter gömda bakom alla de där långa och utdragna ekvationerna och de misslyckade prototyperna. Jag hade till exempel stora problem med mattekursen ”Finita element” som jag kuggade fyra gånger. Men när jag väl satte den fick jag en fyra i betyg. Så det gäller att våga och tro på att man klarar det, och våga chansa när man inte är helt säker på vad det är eller kommer att bli. Här har jag haft stort stöd från mina föräldrar som pushat och stöttat mig hela tiden.

Efter min examen bestämde jag mig för att vidga vyerna, samla erfarenheter och få andra intryck än de från studierna, den akademiska världen och livet hemmavid. Jag testade på livet som australiensare i ett år och sen tog kärleken mig vidare till Dublin, Irland. Här jobbade jag bland annat som Process Executive på Google. Arbetslivet i både Australien och Irland hade en mer tydlig uppdelning av manligt och kvinnligt. Som säljare blev man öppet instruerad att utnyttja män i 50-års ålderns välvilja, bara för att man påminde om deras döttrar. Eller så kunde man bli sin chefs personliga assistent, även om det inte ingick i rollen som projektplanerare. Men jag har en fast övertygelse om att erfarenheter, både bra och dåliga, bygger karaktär. Och under dessa år byggde det upp något stort inom mig.

Jag kan säga att livet som kvinnlig ingenjör kan vara tufft i en mansdominerad värld, men man ska aldrig vara rädd för att stå upp för sig själv, oavsett kön. Jag tror också att det är viktigt att inse att bara för att det är fler män som jobbar som ingenjörer idag så är det absolut inte värre än att gå in och jobba som sjuksköterska eller någon annan kvinnodominerad arbetsplats. Alla arbetsplatser har hierarkier i någon form och det finns inte mycket till val än att börja på botten och arbeta sig uppåt. Det kräver tid, engagemang och vilja att utvecklas och det är det som får dig att klättra på karriärstegen, inte vad du har för kön. Ja, det har såklart viss påverkan, men det är inte något man kan jobba bort genom att göra allt jämställt. Man måste själv vilja bli bättre och utmana sig själv för att lyckas.

Idag är jag ute på mitt första konsultuppdrag för Sigma Industry, där jag har rollen som ”Technical Author of Design Standards” på Saab i Linköping. Här jobbar jag med att uppdatera och skriva tekniska dokument som beskriver kraven för olika delar av Saab Aeronautics verksamhet och deras produkter, ner till de minsta beståndsdelarna. Alltifrån krav för el-komponenter till skruvar.

På Sigma Industry East North i Linköping är vi ganska unika för teknikkonsultbranschen då vi på mitt kontor är 67 % kvinnor och tre av fyra teamledare är kvinnor. Tjusningen med att vara konsult tycker jag är

att man kan få prova på olika jobb och företag inom många olika inriktningar.

Så till er tjejer som ska göra ert gymnasieval och kanske funderar på en teknisk utbildning, kör! Bara kör och lyssna inte på andra som inte själva går där. Jag tror att vi som gått där har en helt annan bild av hur det är att vara tjej på en teknisk utbildning, så prata med oss som varit där och upplevt det. Då kan vi också berätta vilka möjligheter som finns när du är klar med din ingenjörsutbildning och att vi kvinnor är både eftertraktade, behövda och kan göra skillnad i teknikbranschen.

Jag trivs mycket bra på mitt nuvarande uppdrag men i framtiden vill jag jobba mer praktiskt. Idag blir det många timmar framför datorskärmen och samtidigt som jag inte tycker att det är ett problem, vill jag gärna ha en tydligare länk mellan kontorsarbetet och vad som faktiskt kommer ut av det. Jag gillar när det är tungt, skitigt och man måste jobba praktisk, inte bara teoretiskt. Jag har alltid sett mig som en person som under arbetstid ska byta till arbetsbyxor och t-shirt, inte gå klädd i kavaj och fina blusar.

Så när jag blivit lite varmare i kläderna och fått ännu fler erfarenheter så kan jag ställa lite krav på min konsultchef och kräva att han ger mig ett mer praktiskt uppdrag. Kom ihåg att våga ställa krav, för det är ju faktiskt så, att din karriär blir vad du gör den till.

 

Kommentarer

Lämna en kommentar

Din kommentar kommer att revideras av webbplatsen om det behövs.

Avbryt